Ανοιχτή Επιστολή προς τους Συναδέλφους Μέλη του Ο.Ε.Ε.

Home / Ανοιχτή Επιστολή προς τους Συναδέλφους Μέλη του Ο.Ε.Ε.pofe-e-3-epistologo

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς τους Συναδέλφους Οικονομολόγους, Λογιστές – Φοροτεχνικούς

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Συνάδελφε Λογιστή – Φοροτεχνικέ

 

Η παράταξη σου, η «Π.Ο.Φ.Ε.–Ε.–ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ» είναι και πάλι παρούσα στις προσεχείς εκλογές του Επιστημονικού Φορέα ΟΛΩΝ μας που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Με τον τίτλο  «Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων –Επαγγελματιών – Συνεργαζόμενες Δυνάμεις» συμμετέχουμε στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη των Τοπικών Διοικήσεων και της Κεντρικής του Διοίκησης.

Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου τις κοινές μας αγωνίες και προβληματισμούς, επισημαίνοντας τις θέσεις που μας διαφοροποιούν από τις άλλες παρατάξεις.

   

  1. Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε αλλά και να τονίσουμε :

*  ότι με βάση τον ιδρυτικό του Νόμο το Ο.Ε.Ε. αποτελεί τον θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της εκάστοτε Κυβέρνησης ενώ παράλληλα είναι ο φορέας έκφρασης των Μελών του. Ρόλοι που δεν επιτελούνται όπως θα έπρεπε.

*    ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Ο.Ε.Ε. στον ν.1100/80 είναι:           «ια) Η συνεργασία με τα επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία του κλάδου των οικονομικών επιστημονικών και η παροχή βοήθειας σε αυτά για την επίτευξη των σκοπών τους»

*  ότι δυστυχώς παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις μας με κάθε ευκαιρία (βλ. τοποθετήσεις μας σε όλες τις Συνελεύσεις των Αντιπροσώπων), η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης εξακολουθεί να παραβλέπει ότι για την διαχείριση των ζητημάτων του Επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού είναι απαραίτητη η συνεργασία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών εκπροσώπων του Κλάδου μας, και απαιτείται, σύμφωνα με το άρ.1 του Ν.2515/97 που διέπει το  Επάγγελμα μας, να ζητείται η θέση μας σε ότι μας αφορά.

*  Είναι πλέον αποδεκτό από τους Συναδέλφους ότι κάθε δράση μας στοχεύει μόνον το συμφέρον του Κλάδου, τη βιωσιμότητα του, την αξιοπιστία και επιστημονική αναβάθμιση, ώστε το Επάγγελμα μας να χαίρει του σεβασμού και υπόληψης που του ταιριάζει καθώς ανήκει στην πρώτη γραμμή των Επαγγελμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των πελατών μας καθώς από τα γραφεία μας εξυπηρετείται το 97% των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των φορολογούμενων.

*  Η Παράταξή μας ήταν και παραμένει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ από κομματικές υποδείξεις, δεσμεύσεις  και κατευθύνσεις  και ΟΛΟΙ οι Υποψήφιοί της είναι πρώτα Οικονομολόγοι και κατά δεύτερο λόγο ψηφοφόροι των Κομμάτων τους αποδεχόμενοι το βαθύτερο νόημα του μόνιμου συνθήματος της Παράταξης:

 %ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5 

2.- Εμείς μπορούμε και κοιτάζουμε  στα μάτια τον Συνάδελφο Οικονομολόγο και κυρίως τον Λογιστή – Φοροτεχνικό

Με  την έως τώρα δράση των Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε., είμαστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κοντά στον Συνάδελφο και όχι μόνον 3 μήνες πριν τις εκλογές έτσι έχουμε κάθε δικαίωμα σήμερα να σας υπενθυμίσουμε ότι και στην τριετία που πέρασε, συνεχίσαμε την πολυετή  δυναμική δράση μας.

 Αφουγκραστήκαμε την αγωνία και το άγχος κάθε Συναδέλφου και πάντα κάναμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να τα εξαλείψουμε μόνιμα.

Και σε αυτή την τριετία  είτε με προτάσεις για βελτιώσεις στην νομοθετική διαδικασία, είτε με προτάσεις σε θέματα που μας προβληματίζουν, η Π.Ο.Φ.Ε.- Ε. βρέθηκε αντιμέτωπη  αλλά και σε αποτελεσματική συνεργασία με την εκάστοτε Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και πετύχαμε  αρκετά για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών μας με στόχο την μείωση λαθών και την αποφυγή προστίμων.

Ήταν καθοριστική η συμμετοχή μας για την κατάργηση του αναχρονιστικού Κ.Β.Σ., που επί  δεκαετίες ήταν ο εφιάλτης μας στην συνεχή προσπάθεια  διαφύλαξης της επιχείρησης, από την  γραφειοκρατία και το ποινολόγιό του και στην απλοποίηση της φορολογίας και την ολοκλήρωση των Ε.Λ.Π. (στηριζόμενη στην διεθνή πρακτική)

 

3.- Τι μπορείς να κάνεις στις ΕΚΛΟΓΕΣ την  ΚΥΡΙΑΚΗ 11/12/2016

 

Συνάδελφε Οικονομολόγε,

Συνάδελφε Λογιστή – Φοροτεχνικέ

 

Τι πρέπει να σκεφτείς ειδικά σε αυτές τις εκλογές ;

 Ασφαλώς είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις την παράταξη της επιλογής σου αξιολογώντας: πρόσωπα, μέχρι σήμερα ενέργειες, πάγιες θέσεις και προτάσεις για το αύριο.

Θα ακούσεις ότι στις 11/12 «δεν ψηφίζουμε για Κυβέρνηση» ότι «μόνον οι εκπρόσωποι των κομματικών παρατάξεων μπορούν να αποφασίσουν για το καλό σου»

Πριν όμως αποφασίσεις, σκέψου  αν πρωτίστως έχεις την υποχρέωση να υπερασπισθείς το Επάγγελμά σου  και την προοπτική του καθώς σου δίνεται μόνον κάθε 3 χρόνια η ευκαιρία να το κάνεις.

Σήμερα όλοι διαπιστώνουμε ότι πυκνώνουν καθημερινά οι κίνδυνοι πάνω από τον Κλάδο μας που απειλούν με επιταχυνόμενο ρυθμό εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μικρά και “μεσαία” Λογιστικά γραφεία αλλά και κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης.

Η υπερ-φορολόγηση και το νέο ασφαλιστικό  με μαθηματική ακρίβεια θα μειώσουν τις θέσεις απασχόλησης προς όφελος των εγχώριων και ξένων εταιριών που στοχεύουν στις υπηρεσίες μας.

Είναι εύλογη η αγωνία μας για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται νομοθετικά, θεσμικά και διοικητικά στο Επάγγελμα του Λογιστή -Φοροτεχνικού τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την συνολική διαχείριση των εξελίξεων αυτών από την πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. που πολύ συχνά κωφεύει στις επισημάνσεις μας για αδράνεια από την πλευρά της

Θα εμπιστευθείς και άλλο την τύχη του Επαγγέλματος σου σε ανθρώπους που δεν λειτουργούν με το ΕΜΕΙΣ αλλά με το ΕΓΩ και τις κομματικές υποδείξεις, πληρώνοντας από το υστέρημά σου την  αναποτελεσματική θεσμική του εποπτεία, από τον φορέα μας, χωρίς να μπορείς να αποφασίζεις μέσω των ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ εκπροσώπων για ότι ΜΑΣ αφορά;

Στην Π.Ο.Φ.Ε. – Ε. – Συνεργαζόμενες Δυνάμεις θα βρεις την Παράταξη που είναι σάρκα από τη σάρκα σου καθώς συγκεντρώνει το ανεξάρτητο από κομματικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις δυναμικό του Ιδιωτικού Τομέα.

 

4.- Δώσαμε «μάχες» και στην Βουλή για το Επάγγελμά μας

 

Ανατρέψαμε μέσα στην Bουλή την ποινική διάταξη που όριζε ρητά τον Λογιστή – Φοροτεχνικό ως υπεύθυνο συνέργειας ακόμη και όταν εν άγνοια του υπογράφει ανακριβή δήλωση.

 

Ενώ πάλι η Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.  μέσα στη Βουλή στη συζήτηση του ν.4308/2014 για τα ΕΛΠ, διέσωσε πάλι το Επάγγελμά μας με την ορθή διατύπωση της τροπολογίας ώστε «οι οικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας να  υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο Λογιστή- Φοροτεχνικό για τη σύνταξη αυτών ..»

Αυτές τις υπεύθυνες παρεμβάσεις μας για την ουσιαστική κατοχύρωση ενός  ολόκληρου Κλάδου δεν τόλμησε και δεν θα τολμήσει να ιδιοποιηθεί καμία άλλη παράταξη.

Ανήκει τώρα σε σένα η υποχρέωση να διασφαλίσεις με την ψήφο την ανανέωση της  εμπιστοσύνης στη δική σου παράταξη, την Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.

Ενημερώσου για τις προτάσεις μας και ψήφισε τους υποψηφίους μας ώστε να είμαστε ποιο αποτελεσματικοί στην Κ.Δ. και στα Περιφερειακά.

Μόνον αυξάνοντας αριθμητικά την παρουσία μας στην Κ.Δ. και αλλάζοντας τους συσχετισμούς Κλαδικής εκπροσώπησης θα υποχρεωθεί η σημερινή πλειοψηφία της Κ.Δ. να  αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα Επαγγελματικά μας προβλήματα και να προσπαθήσει για ουσιαστικές λύσεις.

Σε καλούμε να στηρίξεις τον ΔΙΚΟ ΣΟΥ αγώνα, καθώς αυτές οι εκλογές είναι πολύ πιο καθοριστικές για το ΠΑΡΟΝ & το ΜΕΛΛΟΝ του Επαγγέλματός μας.

 

5.  Οι στόχοι μας για το μέλλον του Ο.Ε.Ε. και του Κλάδου μας

 

Συνάδελφε στήριξε με την συμμετοχή σου και την ψήφο σου την προσπάθειά μας γιατί :

.

<> Το Επάγγελμά μας, μας χρειάζεται ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ. Το «ΕΓΩ» του καθενός μας είναι πολύ μικρό μπροστά στο «ΕΜΕΙΣ» που προσπαθούμε και πρέπει να πετύχουμε.

.

<> Χρειαζόμαστε πραγματική αναβάθμιση και θεσμική κατοχύρωσή  του Επαγγέλματός μας όχι ΜΟΝΟ με ευθύνες αλλά ΚΑΙ με δικαιώματα.

.

<> Πρέπει να πετύχουμε ώστε όλες οι δράσεις που ανατίθενται στον Λογιστή – Φοροτεχνικό να είναι θεσμοθετημένες από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

.

<> Μόνον ΕΝΩΜΕΝΟΙ και δυνατοί θα πετύχουμε στην προσπάθειά μας για τον περιορισμό των προστίμων του άρ.4 του Ν.2523/1997 και ΠΟΛ.1124/2015, που αφορούν Λογιστές, Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές και Οικονομολόγους γενικότερα.

.

<> Μόνο η ενεργοποίηση της ήδη νομοθετημένης διάταξης για «τον  ρόλο και την  αξιοποίηση του Λογιστή – Φοροτεχνικού με γνώμονα το  δημόσιο συμφέρον», θα τοποθετήσει το Επιστημονικό μας Λειτούργημα στην θέση που δικαιούται.

.

<> Μόνο έτσι θα πεισθεί η φορολογική διοίκηση να διασφαλίσει τον ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού  ως «θεματοφύλακα και καθ΄ ύλην αρμόδιο για την ορθή εφαρμογή των εκάστοτε φορολογικών διατάξεων». 

.

<> Μόνον με δυνατή πίεση θα υλοποιηθεί η ανάγκη το Ο.Ε.Ε. να εποπτεύεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς είναι νωπές οι ολέθριες συνέπειες των νόμων 4093/2012, 4110/2013 & 4152/2013 και την τραγική απελευθέρωση του Επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού που επέφεραν από την στιγμή που ψηφίσθηκαν “εξαφανίζοντας” τα πτυχία μας.

.

<> Με ισχυρή εκπροσώπηση της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. στην Κ.Δ. θα αυξηθούν οι δαπάνες για την αναγκαία εκπαίδευσή μας από το 7,7% των εξόδων του Ο.Ε.Ε. (2015) που είναι σε οξεία αντίθεση με το 78,17% των ιδίων εσόδων του Ο.Ε.Ε. που συνεισφέρει ο Κλάδος μας (2015)

.

<> Μόνον οι καθαρές και σαφείς θέσεις της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. από την γένεση του ν. 3842/2010 προς  τα αρμόδια Υπουργεία και το Ο.Ε.Ε. τεκμηριώνουν τα εξής: 

– Πως και γιατί με την θεσμική πιστοποίηση – που ακόμα εκκρεμεί –  όλων όσων ασκούν νόμιμα το Επάγγελμα θα επέλθει «η εξάλειψη της παραοικονομίας»

– Γιατί κρίνεται αναγκαίο να κατοχυρωθoύν νομοθετικά ελάχιστοι κανόνες για τον έλεγχο τόσο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Λογιστές–Φοροτεχνικούς, όσο και της τήρησης ενός αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχέσεις τους με τους φορολογούμενους και τις Δημόσιες Υπηρεσίες .

.

<> Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης ενός δίκαιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Κλάδο μας, όπως και για κάθε Οικονομολογικό Επάγγελμα

Οι θέσεις μας, ύστερα από συλλογική διαβούλευση, περιέχονται στις προτάσεις μας για την αναγκαία επαναδιατύπωση του υπάρχοντος Κώδικα Δεοντολογίας.

Στις προτάσεις τροποποίησης που καταθέσαμε ήδη στην παρούσα Κ.Δ., και θα πρέπει να προωθήσει η επόμενη Κ.Δ., οι στοχευόμενες επιδιώξεις μας είναι:

– Η νομικά κατοχυρωμένη απασχόληση των Συναδέλφων σε μια σειρά εργασιών,

– Η συνεχής προσπάθεια εκπαίδευσης για την αξιοπιστία της εργασίας μας που θα πρέπει να μας παρέχεται δωρεάν,

– Η αναβάθμιση του κύρους του Επαγγέλματός μας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Κλάδου εξισώνοντας δικαιώματα και υποχρεώσεις,

 

Και ΚΥΡΙΩΣ διεκδικούμε αυτό που μπορεί να υλοποιηθεί μόνον με ΚΟΙΝΗ δράση:

– Η θεσμοθετημένη εξασφάλιση κοστολογημένων αμοιβών για μια σειρά νομοθετημένων υπηρεσιών μας σε  σωστή αξιακή βάση όπως αυτό εφαρμόζεται σε διάφορα Επιστημονικά Επαγγέλματα

.

 

Συνάδελφε,

Ενίσχυσε την προσπάθεια της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι  πολύ περισσότερα από αυτά που έντεχνα δηλώνουν κάποιοι ότι μας χωρίζουν.

Σε καλούμε να στηρίξεις πέρα από κομματικές «δεσμεύσεις» την Παράταξή μας, ανατρέποντας τα έως σήμερα δεδομένα, αλλιώς οι κομματικές παρατάξεις θα χρησιμοποιήσουν πάλι την ψήφο σου, προς τον «φίλο» σου, για να αναδείξουν το  ΕΓΩ τους μέσα από επινίκιες κομματικές ανακοινώσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Συναδέλφων Οικονομολόγων που  κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις εκλογές του Ο.Ε.Ε.  με την Παράταξή μας είναι κυρίως Λογιστές – Φοροτεχνικοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και με την συμπαράταξη αξιόλογων εκπροσώπων συναφών Επαγγελματικών Κλάδων του Ιδιωτικού τομέα αλλά και ΑΝΕΡΓΩΝ Συναδέλφων Οικονομολόγων, διεκδικούν την ψήφο των Συναδέλφων τους δεσμευόμενοι να συνεχίσουν την αφιέρωση του προσωπικού τους χρόνου για το κοινό συμφέρον

Τους γνωρίζεις, συζητάς μαζί τους καθημερινά τους προβληματισμούς σου και αναζητάς στήριξη στις αγωνίες σου. 

Στήριξέ τους  να σε εκπροσωπήσουν  και στο Ο.Ε.Ε. 

.

Και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στους Συναδέλφους:

.

«Να στηρίξουν μαζικά, πέρα και πάνω από κομματικές πεποιθήσεις που τόσο ταλαιπώρησαν το Ο.Ε.Ε. και τον Κλάδο, την Παράταξή μας, ΔΕΣΜΕΥΟΜΕΝΟΙ  ότι αυτούς που θα στείλουμε (μέσω των εκλεγμένων μας στην Σ.τ.Α.) στην Κ.Δ. θα είναι Λογιστές – Φοροτεχνικοί που θα αγωνισθούν για τα προβλήματα τους.»

Παράλληλα προτρέπουν τους Συναδέλφους να διεκδικήσουν την ίδια ηθική δέσμευση από κάθε άλλον υποψήφιο Συνάδελφο που ζητάει την ψήφο τους με δεδομένη την υποχρέωση να την “εκχωρήσει” στους εκάστοτε  “εκλεκτούς” της πολιτικής παράταξης που συμμετέχουν, οι οποίοι, παραδόξως, ανήκουν πάντα σε κάποιο άλλο Κλάδο. Αυτή η υφαρπαγή των ψήφων του Κλάδου μας μπορεί και πρέπει να σταματήσει στις 11 Δεκεμβρίου .

.

Συνάδελφοι τα συμπεράσματα είναι λίγα και απλά:

.

Τίποτε δεν χαρίζεται και ΟΛΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ.

.

Ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε το να αποφασίζουμε ΕΜΕΙΣ για ΕΜΑΣ και όχι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που μέχρι σήμερα διαφεντεύουν την Κ.Δ..   

.

Γιατί ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βελτιώσουμε τις συνθήκες της δουλειάς μας και της ζωής μας.